header_nieuw.jpg
Algemeen  |  16-4-2022

Na ruim een decennium voorbereiden gaat de bouw van het nieuwe hockeycomplex aan de Fortuinweg in Zaandijk van start. De gemeente publiceerde vandaag dit persbericht. Vorige week is het eerste zand gestort waarop de hypermoderne watervelden gaan komen. De verwachting is dat de bouw van het nieuwe complex, inclusief duurzaam clubhuis, ongeveer twee jaar in beslag gaat nemen. De verhuizing naar het nieuwe complex is cruciaal voor de club. Het maakt de hockeysport in de Zaanstreek competitiever, toegankelijker, aantrekkelijker en betaalbaarder voor alle lagen van de Zaanse bevolking.


In 2016 gaf de gemeenteraad opdracht om de voorbereidingen te treffen om op de Fortuinweg in Zaandijk een buiten sportaccomodatie voor hockeyvereniging De Kraaien te realiseren. De afgelopen jaren is er met zowel omwonenden als De Kraaien intensief contact geweest om tot een definitief ontwerp te komen, waarin zoveel mogelijk tegemoet is gekomen aan de wensen van alle betrokkenen.

De werkzaamheden zijn vorige week van start gegaan en wethouder Gerard Slegers (Sport en Openbare Ruimte) kwam samen met het bestuur van De Kraaien een kijkje nemen op het (bouw)terrein (zie foto). De komende weken wordt het terrein geëgaliseerd en daarna opgehoogd met geschikt zand dat afkomstig is uit Sportpark Hoornseveld.


Wethouder Gerard Slegers: "Ik ben heel blij dat we nu letterlijk meters kunnen maken om ervoor te zorgen dat De Kraaien weer in Zaanstad kunnen gaan spelen. En dat we dat doen met respect voor de natuur en alle betrokkenen. De flora en de fauna in het gebied hebben de afgelopen tijd onze aandacht gehad en blijven ook onze aandacht houden. Voor de start van de werkzaamheden hebben we een schouw laten doen om er zeker van te zijn dat er geen broedvogels aan het broeden zijn op het werkterrein. Ik kijk uit naar het moment dat De Kraaien hier weer hun onderkomen hebben, en zij de plek krijgen die ze als Zaanse club verdienen”.


Op het complex worden, naast een nieuw clubhuis, drie hockeyvelden aangelegd waarvan twee watervelden en een kunstgrasveld. Dat is niet voor niets. De club loopt al enkele jaren tegen de grenzen van het huidige complex in Wijdewormer aan en staat onder druk qua sportief niveau, bereikbaarheid, aantrekkingskracht en betaalbaarheid. 


"Het is een geweldige mijlpaal in de 100-jarige geschiedenis van de club om hier vandaag samen met de gemeente te kunnen staan en dan nu eindelijk een begin te kunnen maken met het nieuwe sportpark. Het geeft ons weer hoop en vertrouwen op een mooie sportieve toekomst voor de club, zowel voor de breedtesport als de prestatiesport. De overstap naar watervelden, de aanwas van meer leden en een gezondere financiële situatie spelen hierin een cruciale rol. Een prachtig nieuw hoofdstuk. Een nieuwe toekomst.” Aldus Peter Wieringa, voorzitter Z.H.C. De Kraaien.

Sportief weer mee doen
De Kraaien zijn sinds 1960 gevestigd op de huidige locatie aan de Zuiderweg in Wijdewormer. De faciliteiten van deze locatie voldoen niet meer aan de eisen van de Hockeybond en zorgen voor een serieuze achterstand op andere clubs in de regio. Als 16e gemeente van Nederland zijn De Kraaien de enige hockeyclub in de top 50 zonder watervelden, waardoor de club sportief ernstig te kort komt en teams bij wijze van spreken al met een achterstand starten bij de tegenstander. Met als gevolg dat leden overstappen naar andere clubs en dat kinderen die in hockey geïnteresseerd zijn, toch een andere sport kiezen. Met de komst van watervelden kan de club ook sportief weer groeien.

Bereikbaarheid
Op de nieuwe locatie is ook het bereikbaarheidsprobleem opgelost. Kinderen hoeven in het donker niet meer over de gevaarlijke weg om op de club te komen. De nieuwe locatie ligt centraal, is met de fiets en het openbaar vervoer goed en veilig bereikbaar vanuit alle windstreken en ligt midden in het groen. Met een centrale plek midden in de Zaanstreek zal het aantal leden weer groeien naar een niveau dat past bij een (groei-) regio van ongeveer 200.000 inwoners.

Betaalbaar
Door de huidige situatie lukt het de club financieel steeds minder goed om alles in eigen beheer uit te voeren, terwijl andere clubs dit samen met de gemeente kunnen doen. Hockey is al lang geen elitesport meer. Het is landelijk voor iedereen bereikbaar. Bij de Kraaien is iedereen natuurlijk ook van harte welkom, maar door de huidige opzet is de sport echter relatief duur. De samenwerking met de gemeente brengt hier op de nieuwe locatie ook op een positieve wijze verandering in.

Over ZHC De Kraaien
Zaanse Hockeyclub De Kraaien, opgericht op 22 november 1922, is leukste sportvereniging in de Zaanstreek, maar ook de enige hockeyclub in de regio. Een warm nest voor iedereen. Er is ruimte voor prestatie, maar ook voor recreatief spelplezier. Met leuke mensen, goede trainingen en competitieve wedstrijden. En met een clubhuis waar menige overwinning is beklonken en onvergetelijke feesten zijn gevierd. In 2022 viert de club het 100-jarig jubileum. Met 500 leden is het een middelgrote club, maar de ambitie ligt op te minste het dubbele aantal. 

Reacties

Leon Scholte

28-3-2022 @ 18:50:42 |Geweldig nieuws!

Keetie Happé

28-3-2022 @ 19:15:16 |top!

Peter de Vink

28-3-2022 @ 19:31:04 |Gefeliciteerd! Dank alle kartrekkers!

Sonia van Amesfoort

28-3-2022 @ 19:44:42 |Top nieuws!

Cees Willemse

28-3-2022 @ 22:17:25 |Heel mooi om dit te lezen gefeliciteerd en dank

Fien Hollander

28-3-2022 @ 22:53:35 |Ja geweldig ! En nu dóór !! 💪

Collin van Noortwijk

28-3-2022 @ 23:14:20 |Weer een stap verder! Mooi hoor!

Larou Loonen

29-3-2022 @ 06:44:53 |Geweldig nieuws! 🏑🥅

Liv Boersen

29-3-2022 @ 07:47:29 |Super nieuws! Op naar watervelden! 🏑🏑🏑🏑

Hendrik Jongejans

31-3-2022 @ 09:53:21 |Goed werk verricht allemaal, super knap en nu op naar de eindfase en voltooiing!

Mila Boeijen

31-3-2022 @ 19:14:24 |Jeetje wat top zeg!😍🏑🏑 Wat een geweldig nieuws

Helen Grandiek

31-3-2022 @ 19:50:50 |Yes!!

Jule Winkel

4-4-2022 @ 09:14:55 |Heel fijn en zo hard nodig! 🙏🏻

Yara Konjanan

20-4-2022 @ 14:40:59 |Wat fijn

Reageer op het nieuws