header.jpg
Algemeen  |  22-11-2019
Nu Sinterklaas weer terug naar Spanje is gaat de zaalcompetitie werkelijk beginnen. Dat betekent droog, warm en lekker snel hockey. Wij zijn er dol op! En zoals elk seizoen zijn er weer wijzigingen in de regels. Hockey is immers een fijne dynamische sport en we doen niet tien jaar over het invoeren van een nieuwe regel zoals sommige andere sporten met een bal en elf spelers. Meest opvallende is het verdwijnen van de vliegende keeper. Verder zijn er wat regels veranderd met betrekking tot de strafcorner en een vrije bal in de buurt van de cirkel.

Het is voor elke Kraai die de zaal in gaat een must op de hoogte te zijn van de nieuwe regels. Dit kan een kennisvoorsprong geven en dat is een voordeel in een wedstrijd. Mocht je in discussie terecht komen dan kan je verwijzen naar dit artikel die je makkelijk in de app vindt.

Bekijk dus de video en/ of lees dit artikel met aandacht. Je gaat helemaal goed voorbereid de zaal in als je al de regels voor het zaalhockey even doorleest. Dat doe je in dit document of bekijk deze lijst met video's.


Vliegende keeper
Teams konden er tot en met seizoen 2018-2019 voor kiezen om te spelen met een volledig uitgeruste keeper of een speler met keepersrechten, een zogenaamde ‘vliegende keeper’. Deze vliegende keeper droeg een afwijkend shirt en had bij het verdedigen van een strafcorner of strafbal een helm op. In het veldhockey is deze ‘vliegende keeper’ al vervallen en vanaf komend zaalseizoen geldt dit ook in de zaal.

Een team speelt of met 5 spelers en een volledig uitgeruste keeper of met 6 spelers. Als ervoor wordt gekozen te spelen met 6 veldspelers dan is er niemand die de rechten heeft van een keeper. Er is dan dus ook niemand die binnen de cirkel de bal met het lichaam mag spelen. Ook staat er niemand in het doel bij het verdedigen van de strafcorner. Alle 6 spelers staan dan aan de andere zijde van het doel ten opzichte van waar de bal wordt aangegeven.

Einde uitspeelcorner
Net als bij het veldhockey worden de regels met betrekking tot het einde van een strafcorner aan het einde van de wedstrijd (uitspeelcorner) gelijk getrokken met de regels die gelden voor het beëindigen van de strafcornersituatie gedurende de wedstrijd. Tot en met seizoen 2018-2019 was een uitspeelcorner ook ten einde als de bal voor de tweede keer buiten de cirkel kwam. Dit is nu geschrapt. Nu geldt: de strafcorner is (onder andere) ten einde als de bal meer dan 3 meter buiten de cirkel is, net als tijdens de wedstrijd.

Afstand vrije push bij cirkel
Bij een aanvallende vrije push binnen 3 meter van de cirkel is het de verdedigers, die binnen de cirkel en binnen 3 meter afstand staan, toegestaan om met de aanvaller (die een selfpass neemt) mee te bewegen, mits de vrije push direct wordt genomen. Deze verdedigers mogen niet de bal spelen of een poging doen om de bal te spelen, voordat de bal minimaal 3 meter is verplaatst. Als de aanvaller er niet voor kiest de vrije push direct te nemen, dan moeten alle andere spelers (aanvallers en verdedigers) op zijn minst 3 meter afstand nemen van de bal totdat de vrije push wordt genomen.

Positie strafcorner
Spelers van het verdedigende team bij een strafcorner die niet achter de achterlijn plaatsnemen, moeten voortaan achter kop cirkel aan de andere zijde van het veld zich opstellen (Tot en met afgelopen zaalseizoen was het zo dat spelers zich achter de middenlijn mochten opstellen).

Te vroeg de cirkel in bij strafcorner
Indien een aanvaller bij een strafcorner de cirkel betreedt voordat de bal is aangegeven, wordt de aangever bestraft voor deze overtreding en dient deze zich dan achter de kop cirkel aan de andere zijde van het veld op te stellen.

Tot slot de speeltijd. De Internationale Hockeybond, de FIH, heeft de regels hierover ook veranderd maar die zijn door de Nederlandse Hockeybond, de KNHB, niet overgenomen. Dit seizoen spelen we dus gewoon twee keer twintig minuten en niet vier keer tien.

Agenda

19-6 Jongste Jeugddag KNHB

Download app

Sponsor